Categories
STATUS NEPREMIČNIN

ZAKAJ JE POTREBNO IMETI PRAVNO UREJEN STATUS SVOJIH NEPREMIČNIN?

Urejen zemljiškoknjižni status nepremičnine za vas pomeni:

  • da neomejeno razpolagate s svojo nepremičnino in jo:
    • prodate,
    • obremenite
    • darujete
    • izročite
  • pravno varnost za vas in vaše potomce.

KAKO UGOTOVIM ALI JE STATUS NEPREMIČNINE UREJEN?

Samo ustrezen vpis v zemljiški knjigi izkazuje lastninsko pravico na vaši nepremičnini.

Žal vse prepogosto veliko t. im. dejanskih lastnikov prepozno ugotovi, da imajo svoje nepremičnine nimajo vpisane v zemljiški knjigi, praviloma šele, ko želijo nepremičnino prodati, darovati, jo zastaviti.

Največkrat dejanski lastniki naletijo na danes izpostavljen najpogostejši problem, da je pri njegovi nepremičnini kot lastnik vpisano gradbeno podjetje (ki je gradilo sosesko) oz. njegov naslednik – v stečaju ali pa družbena lastnina občine.

KAJ POMENI NEUREJEN STATUS NEPREMIČNINE?

Gre za še vedno zelo pogoste primere, ko lastniki zaradi pomanjkljivo sestavljenih ali izgubljenih pogodb niso uspeli ali niti niso poskusili vpisati lastninske pravice na svojih nepremičninah v zemljiško knjigo. Imajo status dejanskega lastnika, ne pa zemljiškoknjižnega, saj je v zemljiški knjigi pri njihovi nepremičnini vpisan nekdo drug.

KAKO ZA VAS UREDIMO STATUS VAŠE NEPREMIČNINE?

V naši pisarni ustreznimi postopki rešimo še tako problematične primere in poskrbimo za vpis lastninske pravice (in drugih pravic) v zemljiški knjigi v vašo korist. Za pomoč pri ureditvi statusa kot tudi zgolj za preverbo statusa vaše nepremičnine, nas kontaktirajte na info@npp.si.